Ronde heupen, geringe lengte, glanzende donkere haren … ja zeker, het zijn de nieuwste Barbiepoppen!

Eetstoornis

Lang is er veel te doen geweest om het surrealistische lichaamstype van Barbie: extreem lange benen en smalle heupen, een taille waarvan een echte vrouw door midden zou knakken en een borstpartij die je niet vaak ziet zo’n slank figuur als dat van Barbie. Jonge meisjes die praktisch opgroeien met Barbie zouden hierdoor een ideaalbeeld voorgehouden krijgen waaraan zij niet kunnen voldoen. Dit zou al op jonge leeftijd het tot uiting komen van een eetstoornis op latere leeftijd stimuleren.
 
Leestip >> Barbie’s boodschap aan jonge meisjes

Donkere huid, donker haar

Een oplossing voor dit probleem zou kunnen zijn Barbie een realistischer uiterlijk mee te geven. En bij realisme hoort op dit gebied diversiteit in uiterlijke kenmerken.
 
1959: de eerste Barbiepop Barbie Barbara Millicent Roberts verscheen op de markt. De pop kenmerkt zich door een extreem smalle taille en een Westers uiterlijk met blond haar en blauwe ogen.
 
1959: de eerste Barbiepop Barbie Barbara Millicent Roberts verscheen op de markt. De pop kenmerkt zich door een extreem smalle taille en een Westers uiterlijk met blond haar en blauwe ogen. Het moge duidelijk zijn dat slechts een klein deel van de wereldbevolking zich kon identificeren met Barbara.
 
Na haar ‘geboorte’ is er dan ook regelmatig aandacht geweest voor diversiteit. Zo verscheen er in 1969 een Indiase Barbiepop met donkere huidskleur en in 1980 een Spaanse en Afro-Amerikaanse Barbiepop.
 


 
Hoewel aan oog-, haar- en huidskleur aandacht werd besteed door Barbie®, werd met de verscheidenheid aan lichaamsvormen die vrouwen hebben geen rekening gehouden. Daar is echter verandering in gekomen!

Verschillende lichaamstypen

Barbie® heeft een goed nieuws voor voorstanders van diversiteit: de poppengigant breidt haar Fashionstas® collectie uit met Barbies met verschillende lichaamstypen. Niet alleen houdt Barbie® er rekening mee dat vrouwen verschillende lichaamstypen heeft; daarom zijn er in de Fashionistas® collectie die vanaf half maart 2016 verkrijgbaar is ook Barbie’s met onder andere verschillende oogkleuren, haarkleuren en huidskleuren te vinden.
 
Alvast een voorproefje zien van de collectie? Je bekijkt hem hier.
 
Wat vind jij van de nieuwe Barbie Fashionistas® collectie? Ben je er tevreden mee, of zie je graag nog meer diversiteit onder de Barbiepoppen?
 

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | PinterestAbonneer

 
Foto’s eigendom van Barbie®

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: