Wekelijks bespreekt Marianne Nykjaer, plus-sizemodel en voorvechter van size diversity in fashion en body acceptance, een thema met je. Vandaag deelt ze 3 tips om je comfortabel te voelen in je vel.

In mijn vorige artikel schreef ik over dat we allemaal een perfect bikinilijf hebben en dat je je deze zomer dus niet moet laten tegenhouden om in bikini het strand op te gaan, wat je maat of shape ook is. Ik heb jullie comments en verhalen met plezier gevolgd en gelezen. Eén reactie viel mij in het bijzonder op:

I wonder how to get that far? I don’t FEEL comfortable in my body no matter what size it is.

Deze viel me op omdat het iets is dat veel vrouwen (inclusief ikzelf) herkennen. Velen van ons zijn op dat punt dat we ons beter willen voelen, maar niet weten waar te beginnen of hoe we dat kunnen doen. Niet zo gek natuurlijk, want we hebben al decennialang ervaring in het niet blij zijn met onszelf  en heel weinig ervaring met ‘body love’.

Body love: comfortabel in je vel

Er zijn 3 dingen geweest die er bij mij voor zorgden dat ik me comfortabel ben gaan voelen in mijn eigen vel. Het waren nog niet de stappen waardoor ik me een godin voelde, maar wel de stappen waardoor ik me fijn voelde over mijn eigen lijf. Ik heb deze zaken toegepast in mijn eigen leven zoals ik voor een bootcamp zou gaan: met de volle 100%. Want net zoals met andere aspecten in het leven krijg je pas resultaten als je er ook de tijd en de energie in steekt. Dat vinden we logisch voor onze bijvoorbeeld studies, werk en fysieke conditie, waarom dan niet voor ons brein?

body love bootcamp rules

3 tips voor body love

Daarom deel ik bij deze de 3 zaken  – ik noem het ‘body love bootcamp‘ – die mij hielpen me comfortabel te voelen in je eigen vel. We zijn uiteraard allemaal anders en hebben allemaal andere dingen waar we mee zitten. Desondanks hoop ik dat jullie iets aan mijn tips hebben!

Lichaam: ik ben je dankbaar.

Tip 1: geen negatieve uitspraken meer. Ever.

Hier zul je echt cold turkey mee moeten stoppen. Ik ben totaal geen zweverig persoon, maar gedachten zijn wel echt krachten. Er zijn tientallen studies die de impact bevestigen die gedachten hebben op je lijf (meest bekend: placebo’s. Mensen kunnen zich werkelijk fysiek beter voelen enkel omdat ze dènken dat ze aan de beterende hand zijn.). Geloof me als ik zeg: van non-stop negatieve dingen zeggen over je eigen lichaam (en dat van een ander) word je zelf alleen maar onzekerder, dus doorbreek die cirkel per direct. Radicaal.

Gedachten zijn krachten. Er zijn tientallen studies die de impact bevestigen die gedachten hebben op je lijf.

Ik betrapte mezelf in het begin tientallen keren per dag op dit soort gedachten en uitspraken (variërend van “wow, zij zou echt een langer rokje moeten dragen” tot “pffff, wat is m’n buik lelijk in deze jurk” en “ik haat mijn armen”) en het kostte me echt moeite om hier mee te stoppen. Toch maakt het een wereld van verschil.

Tip 2: leer je lijf kennen.

Draag die korte short bij het sporten, slaap in je nakie, doe die lichten aan, kijk naar jezelf in de spiegel en ga lekker op de foto.

Als je onzeker bent is er een grote kans dat je probeert je eigen lijf te ontwijken. Bijvoorbeeld door niet in de spiegel te kijken, door kleding te dragen die je “lelijke” stukken bedekt of door niet full-body op de foto te willen.Maar als je nooit – letterlijk – in contact komt met je eigen lijf, hoe kun je er dan van houden? Dus kom op, draag die korte short bij het sporten, slaap in je nakie, doe die lichten aan, kijk naar jezelf in de spiegel en ga lekker op de foto. Het is maar een lijf. Jouw lijf. Niks om bang voor te zijn.

Tip 3: wees dankbaar voor wat je kan.

 Ik heb geen slanke armen, maar ik kan roeren in een kom verse soep als de beste en er mijn lieve neefje mee knuffelen.

Als je nog niet zo ver bent dat je je lijf prachtig vindt om hoe het er uitziet, leer het dan waarderen voor alles dat het voor je doet. Zo zijn mijn benen misschien chubby, maar ik kan er wel awesome mee rennen en springen. En ja, ik heb een buikje, maar dat vindt mijn vriendje heerlijk zacht (en ik nu ook!). En oké, ik heb geen slanke armen, maar ik kan roeren in een kom verse soep als de beste en er mijn lieve neefje mee knuffelen. Alles werkt zoals het moet werken en dat is fucking awesome, dus lichaam: ik ben je dankbaar.

Ga jij ook eens het body love bootcamp proberen deze zomer?

Foto: Arno Nieuwhof

Marianne Nykjaer

Over auteur

Marianne Nykjaer is a fashion lover, (plus-size) model and blogger. She mainly blogs about diversity in the fashion industry and body acceptance. She's quite into sports and passionate about (healthy) food, but her main focus is on mental health instead of physical health.

Lees ook: