Wil jij graag model worden? Met deze tips weet je precies hoe je het aanpakt en wat de beste bureau’s zijn om je bij aan te melden!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Zo combineer je modellenwerk met je studie >>
Model Anouk (Paparazzi MM) over sport & voeding >>
Waarom je aan ‘de’ maten moet voldoen als model >>

[dropcap]Toen[/dropcap] ik net begon met modellenwerk meldde je je nog aan als model door een uitgeprinte brief met een stapeltje foto’s in een envelop op te sturen naar een modellenbureau. Wilde je je foto’s retour, dan moest je een aan jou gefrankeerde enveloppe meesturen en je adres achterop de foto’s zetten.

Nu, zo’n 16 jaar later, gaat het contact zoeken met bureau’s om te kijken of je model kunt worden heel anders. Hoe dit precies in zijn werk gaat is echter voor veel aspirant-modellen nog onduidelijk. Regelmatig vragen meiden mij dan ook hoe ze model kunnen worden.

Natuurlijk moet je ten eerste over het ‘juiste’ uiterlijk beschikken. Doorgaans betekent dit dat je minimaal 1.75 m bent, maat 34-36 hebt, 14 jaar of ouder bent, een recht gebit, gave huid, symmetrisch en interessant gezicht en mooi haar hebt. Er zijn uitzonderingen op de regel; dit zie je bijvoorbeeld bij Kate Moss, die nog geen 1.70 m is. 

Het is niet mijn expertise om op basis van iemands looks aan te geven of iemand model kan worden. Dit laat ik over aan boekers van modellenbureau’s. Wel kan ik meiden die graag model willen worden een zetje in de goede richting geven met een aantal tips.

Tip 1: wat je niet moet doen

[dropcap]Schrijf [/dropcap] je niet in voor prijzige ‘model schools’. Om modellenwerk te doen heb je namelijk helemaal geen school of opleiding nodig. Wanneer je wordt ingeschreven bij een modellenbureau helpt het bureau je op weg met bijvoorbeeld catwalktraining en een begin van je portfolio. De rest leer je in de praktijk. 

Tip 2: mail modellenbureau’s

Mail modellenbureau’s. Vertel in je mailtje dat je graag modellenwerk zou willen doen en sluit een paar foto’s van jezelf bij.  Geef ook aan wat je maten en leeftijd zijn.

Tip 3: gerenommeerde modellenbureau’s

Zorg dat het gerenommeerde bureau’s zijn die je mailt. Een aantal gerenommeerde Nederlandse modellenbureau’s die al lange tijd meedraaien in de industrie en waar ik zelf of vriendinnen van mij goede ervaringen mee hebben zijn bijvoorbeeld Max Models, Touché Models, Euromodel, De Boekers en Ulla Models.

Tip 4: je maten

In eerste instantie is het voldoende om je lengte, jeansmaat (bijvoorbeeld 27/34) en dress size (bijvoorbeeld 36) te vermelden. Het opmeten komt indien er interesse is vaak later aan de orde, wanneer het bureau je op basis van je foto’s en eerste gegevens uitnodigt voor een kennismaking op het bureau.

Tip 5: je foto’s

Het is niet nodig om speciaal voor een eerste poging om modellenwerk te gaan doen professionele (lees: prijzge; je weet immers og niet of je er ooit iets voor terug krijgt) foto’s te laten maken. Vakantiefoto’s of foto’s die je een vriendin of je moeder met een mobiele telefoon hebt laten maken (bureau’s noemen dit digitals of polaroids) zijn ook prima. Zorg wel dat je foto’s representatief zijn, dus ruim rommeltjes op de achtergrond op en trek even een mooi, schoon, basic outfitje aan. Haren schoon en gekamd en een schoon, fris gezichtje met hooguit een blosje en mascara’tje.

Waar het de bureau’s om gaat is dat ze je lichaam goed kunnen zien. Zodanig is het handig als je op de foto van top tot teen te zien bent en aansluitende kleding draagt. Foto’s met veel make-up op, veel sieraden om en in een outfit alsof je een opgetuigde kerstboom bent zijn bureau’s vaak niet zo blij mee. Ook onscherpe en over- of onderbelichte foto’s werken niet goed. 

Goede foto’s zijn foto’s waarop je van top tot teen te zien bent met geen tot weinig make-up, in helder (dag-) licht en in basic, nauwsluitende kleding (bijvoorbeeld een legging en hemdje) of bikini. Neem geen gekke, overdreven poses aan, maar houd het simpel.

Waar bureau’s helemaal blij van worden is als je de volgende foto’s en video bijsluit:

–  foto van de zijkant  – met lach, 1 zonder lach

– foto van de voorkant met lach en 1 zonder lach

– een close-up van je gezicht met lach en 1 zonder lach

– close-up van je gezicht  met haar omhoog, 1 met haar naar beneden

– foto van je handen

– een kort filmpje van jouzelf waarin je jezelf even kort voorstelt en natuurlijk heen en weer loopt (het bureau verwacht echt nog geen Claudia Schiffer-loopje!).

Tip 6: geef niet op

Wijst het eerste bureau je af? Vat het niet persoonlijk op: misschien hebben ze al een model in het bestand dat op jou lijkt. Ga rustig verder met het volgende bureau mailen. 

Tip 7: Castingbureau

Wil het echt niet lukken bij de modellenbureau’s? Overweeg eens om een castingbureau te mailen, bijvoorbeeld De Castingstudio en Dutch Casting. Castingbureau’s stellen andere eisen dan modellenbureau’s; wie weet pas je daar beter tussen. Zo kun je toch nog fotoshoots en misschien wel commercials doen!

— edit —

Catwalk coach Max Hitipeuw reageerde op dit artikel met nog een aantal tips voor betrouwbare Nederlandse modellenbureau’s:

Hier nog even de bureau’s die ik eerder in dit artikel opsomde:

Vraag

Ben jij een door de wol geverfd model en heb je aanvullende tips voor aspirant-modellen? Zijn er bureau’s die niet in dit lijstje staan, maar waar je wel positieve ervaringen mee hebt? Of heb je tips voor betrouwbare agency’s in het buitenland? Laat ze achter in de comments hier beneden.

Modellenbureau’s zijn constant in beweging; soms verdwijnen er bureau’s, soms fuseren bureau’s en regelmatig komen er bureau’s bij. Daarom zal dit lijstje indien nodig geüpdatet worden.  

xo-angela

Follow me at Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: