Ben je model en speelt bij jou de vraag hoe je je studie of opleiding combineert met modellenwerk? Misschien ben je geen model, maar ben je er gewoon nieuwsgierig naar, of misschien heb je iets anders dat je probeert te combineren met je studie: in dit artikel vertel ik je graag hoe ik het deed.Het was 2000; ik was 14, zat in de 3e klas van de middelbare school en vloog voor modellenwerk naar Londen. Dat vond de directeur van mijn toenmalige school prima, mits ik mijn huiswerk bleef doen. Ik slaagde met goede resultaten voor mijn examens, waarna ik aan mijn vervolgopleiding begon. Nog steeds deed ik modellenwerk en ook tijdens deze opleiding zette ik mijn modellenwerk voort. Zo verbleef ik bijvoorbeeld een week in Kreta voor opnames.
Ook tijdens mijn hbo-opleiding en vervolgens universitaire opleiding deed ik modellenwerk; alle opleidingen rondde ik af met prima resultaten. Dat ging natuurlijk niet zomaar; ik zet eerst even per opleiding/studie op een rijtje welke afspraken ik met mijn studie maakte en vervolgens deel ik hoe ik de combinatie studie en modellenwerk in het algemeen aanpakte.

Middelbare school

Toen ik tijdens deze opleiding met modellenwerk begon hebben mijn ouders op aanraden van mijn modellenbureau aan de directie gevraagd of ik af en toe weg mocht voor opdrachten. Dat mocht, mits mijn resultaten er niet onder gingen lijden. Al vrij snel kwamen er naast ‘gewone’ boekingen binnen Nederland ook boekingen in het buitenland bij, waardoor ik langer dan een dag niet op school kon komen. Ik weet niet meer precies wat er is gecommuniceerd naar en afgesproken is met de directie en tot in hoeverre het schoolbestuur überhaupt op de hoogte was, maar ik heb nooit ‘nee’ moeten zeggen tegen een modellenklus omdat dit vanwege mijn opleiding niet kon of mocht.

Particulier beroepsonderwijs

Na de middelbare school kwam ik op een particuliere school terecht. Hier is men iets vrijer om eigen regels te stellen. Hier werkten we dan ook met strippenkaarten, waarbij de strippen stonden voor vrije dagen. Waren je strippen op, dan kon je niet meer afwezig zijn. Zo kwam het dat ik op een gegeven moment wèl ‘nee’ moest zeggen tegen klussen, anders werd ik niet toegelaten tot tentamens. Dit was dan ook een reden dat ik modellenwerk tijdelijk op een laag pitje heb gezet. Bij deze school waren wat afwezigheid i.m.v. modellenwerk geen afwijkende afspraken te maken.

studie werk combineren

Volwasseneducatie middelbaar onderwijs
Op mijn 21e volgde ik een jaar volwassenonderwijs. Voordat ik mij bij deze opleiding inschreef heb ik open kaart gespeeld over mijn mogelijk regelmatige afwezigheid vanwege modellenwerk; iets dat ik zeker aanraad. De repliek op mijn transparantie was dat afwezigheid prima was, maar dat de verantwoordelijkheid geheel aan mijn zijde lag.

Hbo

Mijn hbo-opleiding volgde ik aan het Windesheim. Ik noem hier explicitet de naam van het opleidingsinstituut in tegenstelling tot de andere instituten, omdat dit instituut een stuk groter is dan de andere plaatselijk opleidingsinstituten. Hoe dan ook: hier gold voor mijn vakken vaak dat ik van de 7 lessen die per vak per trimester aangeboden werden ik er 2 mocht missen. Daar was eigenlijk vrijwel niets anders over af te spreken. Een enkele docent bood de mogelijkheid om een teveel gemiste les te ‘repareren’ met een essay. Dit was in dat geval een onderlinge afspraak die dan gemaakt werd.

Het is echter ook af en toe voorgekomen dat ik 2 van de 7 lessen van een vak had gemist en vervolgens een optie voor een klus binnen kreeg waar ik ècht geen ‘nee’ tegen kon zeggen. In dat geval moest ik dat vak een half jaar later over doen. Het vak liep dan naast mijn andere vakken die standaard dat trimester werden aangeboden; ik kreeg het dan ook in die betreffende periode extra druk. Daarnaast kon het zijn dat ik ook dat trimester, waarin ik mijn ‘normale’ vakken plùs mijn inhaalvak volgde, opties voor klussen kreeg waarin ik wederom geen ‘nee’ kon zeggen.

Tip: Zo Word Je Model >>

On stay tijdens mijn studie
Dan kwam het nog weleens voor dat ik een heel trimester, en dus alle vakken die dan werden aangeboden, oversloeg om een paar maandjes in het buitenland te kunnen werken – ‘on stay zijn’ heet dit. Deze vakken haalde ik dan gespreid in wanneer ze opnieuw werden aangeboden: de helft van de vakken een half jaar later bovenop de standaard vakken die periode, de andere helft van de vakken een jaar later naast de standaard vakken. Het overzicht en de structuur waren daardoor moeilijk te bewaren, zeker toen bleek dat de inhoud van sommige vakken wat was veranderd en daar wat op bedacht moest worden.

Aan het einde van mijn 2e jaar was ik weer goed bij met mijn vakken, maar het werd zo wel erg druk en ik begon ik in 7 sloten tegelijk te lopen. Zeker gezien ik in Zwolle studeerde, 1,5 uur reistijd naar mijn studie had en mijn modellenopdrachten vaak in Amsterdam of het buitenland waren. Er moest dus iets veranderen en zodoende ben ik met de schooldecaan gaan praten.

Studie bevriezen
De enige mogelijkheid waar wij naar aanleiding van mijn situatie op uitgekomen zijn was dat ik mijn studie maximaal 2 jaar in de ijskast zou zetten en daarna de overige 2 jaar studie in 2 jaar af zou maken. In dat geval zou ik mijn hele studie in 6 jaar hebben afgerond, wat nodig is om te voorkomen dat je studiepunten uit het 1e jaar komen te vervallen.

We hebben het nog gehad over een regeling die ook weleens wordt getroffen voor professioneel sporters, maar omdat je dan moet aangesloten zijn bij de sportbond, kon ik hier geen aanspraak op maken.

Universiteit
Nadat ik mijn studie weer had opgepakt en binnen 6 jaar had afgerond, ben ik verder gaan studeren aan de universiteit; de Vrije Universiteit Amsterdam, om precies te zijn. Eigenlijk had ik gedacht dat ik op de universiteit alleen aanwezigheidsplicht tijdens tentamens had, maar dit was niet het geval. Daardoor was het net zoals tijdens mijn hbo-opleiding schipperen met mijn klussen en lessen die ik nog kon overslaan. Niet altijd even makkelijk, maar zowel mijn premaster als master heb ik binnen de tijd die ervoor staan gehaald.

Studeren en modellenwerk combineren in het algemeen

Zoals het ging tijdens mijn hbo-opleiding raad ik niemand aan; dat houd je niet lang vol. Ik begrijp dat wanneer je net op een punt zit dat het nog niet erg druk is met modellenwerk je studie en werk combineert. Echter, zodra je on stay gaat in het buitenland, zou ik een afspraak met je decaan plannen om de mogelijkheden van het bevriezen van je studie te bespreken. Vergeet dan ook niet je financiering van DUO – als je die überhaupt nog ontvangt – te bespreken; schrijf je je uit bij je studie, dan zal deze als het goed is ook komen te vervallen, als je hier überhaupt nog recht op had.

Houd er rekening mee dat het voor kan komen dat je vakken door afwezigheid over moet doen, extra werk doet (extra opdrachten ter compensatie van je afwezigheid), naar modellenklussen altijd je studieboeken meesleept om backstage en in de trein terug naar huis te kunnen studeren en de kans groot is dat je tijdens fijne snoepreisjes voor modellenwerk ’s avonds, wanneer het team gezellig uit gaat, jij op je bedje jezelf aan het voorbereiden bent op tentamens.

Concluderend

Studie combineren met modellenwerk kan, maar hoe de uitwerking ervan precies is hangt af van jouw zelfstandigheid, capaciteiten en tot in hoeverre jouw opleiding mee kan en wil werken aan jouw afwezigheid. Belangrijk is in ieder geval dat je zorgt dat je de stof kent die je tijdens de tentamens moet kennen; iets waar je prima in de trein, backstage of ’s avonds on stay voor kunt zorgen! En zeg nu zelf: studeren naast je modellenwerk is toch hartstikke leuk, verrijkend en bevredigend?

Hoe pakte jij het aan?

Hoe combineer(de) jij (modellen)werk of andere bezigheden met een studie? Ik hoor het graag! Je kunt je reactie achterlaten in het reactieformulier hier beneden. Doe dat ook vooral, zodat ook andere lezers er iets van kunnen opsteken.

Volg me op Instagram | Pinterest | Abonneer

Featured foto: Heiko Dreher ©

Over de auteur

Hey! I'm Angela; a 30-something mommy and a now REAL #fitchick, digi nerd, photo & film shooter hobbyist, MSc specialized in Health Education, marketingspecialist and an international fashion model for 20 years. I've worked for eg. Viktor & Rolf, Nivea, Escada, Elle, Vogue and Glamour.

I write about everything that I find worth sharing. Go ahead an take a look around. Don't hesitate to share your thought sor opinions. Enjoy! Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: