Toen ik klein was … grapje, deze blog zal ik niet met een anekdote openen. Ik heb ze wel hoor, heus, een hoop zelfs (hihi, hoop). Ben je hier dus intens nieuwsgierig naar, dan stuur je me even een privéberichtje. Geen probleem.

Poepen, daar moeten we immers niet te spastisch  over doen. Goed poepen is namelijk heel natuurlijk en uitermate belangrijk. Maar hoe doe je dat dan, goed poepen?

Obstipatie

[dropcap]V[/dropcap]oor sommigen is poepen namelijk helemaal geen vanzelfsprekendheid. Veel dames hebben last van obstipatie, wat kortweg inhoudt dat je gedurende langere tijd niet makkelijk poept. Nu is obstipatie een vrij rekbaar (of nou ja, eigenlijk niet, want wie geobstipeerd is, is verre van rekbaar wat feaces beteft) begrip, maar in het algemeen kun je stellen dat een normale stoelgang tussen de 3 keer per dag en 3 keer per week plaats vindt. Vindt de stoelgang gedurende langere tijd minder vaak plaats dan je gewend bent of harder is dan normaal, dan kun je spreken van obstipatie.

Stoelgang stimuleren met laxeerpillen

Veel van de berichtjes die ik krijg gaan over de stoelgang: het stimuleren ervan en hoe je dit het best kunt doen. Kom je bij de Etos of het Kruidvat aan met deze vraag, dan zal het winkelpersoneel je al gauw naar een laxeermiddelen als Dulcolax verwijzen. Dit zijn tabletjes waarin de stof bisacodyl zit verwerkt. Laat ik er vast even bij zeggen dat dit NIET de manier is waarop jij je obstipatie gaat oplossen en wel hierom:

Werkzame stof bisacodyl

Bisacodyl prikkelt je darmslijmvlies, wat persitaltische bewegingen (de ‘knedende’ beweging van je darm die je feaces naar het uiteinde toe duwt) teweeg brengt. Daarnaast zorgt het ervoor dat de in je dikke darm aanwezige feaces (een duur woord voor drol) vocht opneemt en vasthoudt (dit noemt men in duur Nederlands de ‘osmotische werking’), waardoor het zo je dikke darm uit glijdt.

Gevaren van laxeermiddelen met bisacodyl

Bij verkeerd (te lang en te veel) gebruik kun je echter last krijgen van bloating, en ernstige diarree tot zelfs uitdrogingsverschijnselen en daarmee ‘uitspoeling’ van electrolyten en mineralen. Geloof me: daar voel je je echt niet lekker door.

Heb je echt vette pech, dan kun je er ook nog eens PDS van krijgen. Het middel mag daarnaast maximaal 3 dagen achter elkaar genomen worden, doordat het bij langer gebruik ervoor kan zorgen dat de darm ‘lui’ wordt. Je darm maakt dan zelf geen peristaltische bewegingen meer. Hierdoor grijpen veel mensen terug naar laxeermiddelen en zo is het cirkeltje rond.

Bottom line

Bottom line: de meeste laxeerpillen bevatten de agressieve stof bisacodyl die ernstige klachten tot gevolg kunnen hebben en waaraan je verslaafd kunt raken. Laxeerpillen zijn daarom geen oplossing bij obstipatie. Dit geldt overigens niet alleen voor laxeermiddelen met de werkzame stof bisacodyl, maar ook voor natuurlijke middeltjes en theeën van bijvoorbeeld senneblad. Ook daar gewoon niet aan beginnen dus.

Stoelgang stimuleren zonder laxeerpillen

Goed: laxeerpillen en theetjes: daar doe je niet aan mee. Toch zou je nu graag eens van die verdraaide harde bolussen af willen. Daarvoor kunnen we het beste om te beginnen jouw levensstijl onder de loep nemen. Voor een gezonde stoelgang zijn namelijk de volgende zaken van belang:

  • Vezelrijk eten

Goede vezels vind je het meest terug in onbewerkte producten. Hier is een kort overzicht van vezelrijke producten:

Bonen: linzen, zwarte bonen, witte bonen, mungbonen, adzukibonen, limabonen, kindneybonen, tempeh, gekookte doperwten

(psuedo) Granen: gerst, rogge, havervlokken, bulgur, volkorenrijst

Vers fruit: frambozen, zwarte bessen, pruimen, peren, appel

Gedroogd fruit: dadels, vijgen, pruimen, pinda’s

Groenten: broccoli, aardappelen

Noten: paranoten, walnoten

Wat je ook kunt doen is psyllium husk vezels of zemelen toevoegen aan bijvoorbeeld je yoghurt of pap.

In deze afbeelding heb ik het nog even voor je samengevat. Sla hem op op je telefoon en gebruik hem als geheugensteuntje!

eten om makkelijker te poepen

  • Voldoende vet eten

Te weinig vet zorgt voor te harde ontlasting en daardoor obstipatie. Heb je last van obstipatie, voeg dan eens een eetlepel van de volgende vetten aan je gerechten toe:

Ghee, kokosolie (extra virgin bij koud gebruik), olijfolie (extra virgin bij koud gebruik), roomboter.

  • Voldoende vocht binnen krijgen

Drink minimaal anderhalve vocht liter per dag. Verder kun je kiezen voor voeding met een hoog vochtgehalte, zoals komkommer en sla.

Heb je nog steeds last van obstipatie, drink dan een halve tot 1 liter extra. Sporters dienen meer dan 1,5 liter vocht per dag te drinken.

  • Voldoende lichaamsbeweging hebben

Lichaamsbeweging heeft een positief effect op je darmperistaltiek. Een half uurtje na het avondeten even een blokje om dus!

Minimale stress

Stress vermindert je darmperistaltiek. Heb je last van stress, probeer dan manieren te zoeken om deze te verlagen. Afspraken afzeggen? Minder van jezelf moeten?

Aan de slag!

Nu weet je dus precies hoe je op verstandige, efficiënte en duurzame wijze obstipatie kunt oplossing, danwel verminderen. Fijn hè?! Je kunt direct aan de slag met de voedingsmiddelen die ik hierboven aandraag.

Ik zou zeggen: sla bovenstaande afbeelding op op je telefoon en kijk er elke dag even naar. Eet elke dag minimaal 2 producten van de lijst, dan komt het met jouw obstipatie vast wel goed. Succes ermee!

Enneh … laat je me even weten als ik je met dit artikel enigszins heb kunnen helpen? Dat zou ik heel erg op prijs stellen!

Dan toch nog even een anekdote + vraag

Ik heb zelf in het verleden weleens laxeerpillen gebruikt om obstipatie op te lossen. Ik vond het eigenlijk helemaal niet zo goed werken, maar had wel last van mijn buik die ook nog eens opzwol als die van een zwangere olifant. Achteraf vind ik het best stom van mezelf dat ik daarnaar heb gegrepen, maar gelukkig weet ik nu meer over de werking van deze pillen en dat er veel verstandigere manieren zijn om obstipatie op te lossen.

Heb jij zelf eigenlijk weleens laxeermiddelen gebruikt? Wat is jouw ervaring hiermee?

Disclaimer: ik ben geen arts. Blijven de peristaltische bewegingen uit, neem dan contact op met je huisarts.

xo-angela

Foto’s: Daniela Vladimirova/Flickr

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest | Nieuwsbrief

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: