Pesto kennen we inmiddels wel. Wat je nog niet kent, is pesto van tuinkers; lekker pittig en nòg gezonder dan haar broertje pesto van basilicum. Verdraaid lekker voor door de soep, salade, op de boterham, cracker, pizza of het toastje bij de wijn! Lees snel verder voor het recept en de gezondheidsvoordelen van deze spannende pesto.

Nòg gezonder dan broccoli

Als ik iets leuk vind, dan is het wel mijn eigen kruiden verbouwen. Zodoende ben ik ook tuinkers gaan verbouwen, in van die petrischaaltjes met zakjes tuinkerszaad van Dille & Kamille. Tuinkers is een piepklein kruidje dat vol zit met vitamine A en C. Per 100 gram zit er zelfs meer vitamine C in dan in zijn concurrenten spinazie en broccoli. Verder bevat het veel calcium en ijzer.

Lekker pittig

Is het je niet om de gezondheidsvoordelen te doen, doe het dan om de verrassende smaak van tuinkerspesto. Tuinkers smaakt namelijk lekker pittig. Pesto van tuinkers maakt daardoor van een saaie cracker in een handomdraai een feestje en geeft de bekende mozzarellapizza net dat extra beetje cachet.

Spelt pizza with cress pesto
Lekker: speltpizza met tuinkerspesto. Het recept voor deze rozemarijn-mozzarellapizza vind je hier.

Maak het lekker zelf

Ik heb tuinkerspesto nog niet gespot in de winkel, dus die pesto moet je toch echt zelf maken. Verse tuinkers koop je bijvoorbeeld bij Albert Heijn (fijn: deze heeft het EKO-keurmerk), maar zelf je tuinkers kweken met zo’n minimoestuintje is wat mij betreft helemaal geen straf. Daarnaast weet je zeker dat jouw zelfgemaakte pesto vrij is van moeilijk te doorgronden E-nummers (lees meer over E-nummers in mijn ‘Voeding voor Dummies‘-begrippenlijst) en andere additieven. 

Tijd om de mouwen op te stropen! Het recept voor pittige tuinkerspesto maak je in 5 minuten en is als volgt:

Goed voor: ik gebruikte het om 4 pizza’s mee te toppen.
Bereidingstijd: 5 minuten
Keukengerei: vijzel
Ingredieënten:

  • 4 eetlepels extra virgin olijfolie
  • bosje tuinkers
  • 20 gram parmesaanvlokken
  • 0.5 theelepel fijn zeezout
  • snuf zwarte peper

Zo maak je het:

  1. Meng alle ingredieënten in de vijzel en stom en draai erop los totdat je een glad papje hebt. Bij grotere hoeveelheden kun je ook een keukenmachine gebruiken.
  2. Voeg olijfolie toe zolang je het papje te dik vindt.

Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per portie (1 eetlepel):

Kcal 146 Vezels 4.5 Proteïne 2.9 Koolhydraten 0.5 Vet 14.9

 

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | Bloglovin‘ | Pinterest |Nieuwsbrief

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: