Zwanger zijn is is het mooiste wat er is. Ja, ook die 3 extra kinharen, dat naveldonsje en het feit dat je haar stom zit.

[dropcap]In[/dropcap] dit artikel vertel ik je meer over de veranderingen die mijn lichaam, afgezien van een groeiende buik, ondertussen heeft ondergaan. Ook vertel ik over ongemakjes, mijn modellenwerk en zaken die ik in het kader van mijn zwangerschap heb gedaan. Tot slot behandel ik kort onderwerpen waarover ik vragen kreeg met betrekking tot mijn zwangerschap.

Bekkeninstabiliteit
Ongeveer een maand geleden merkte ik dat mijn bekken aan het verweken zijn. Dit noemt men ook wel bekkeninstabiliteit. Hierover vertelde ik al meer in dit artikel. Verweking van het bekken is noodzakelijk om ruimte te maken voor de kleine en de bevalling te vergemakkelijken en dus gewenst.

In principe is zwangerschapsgerelateerde verweking van het bekken tijdelijk. Wel betekent het dat ik bij te intensieve belasting pijnlijke heupen krijg. Nu laat ik mij niet zo snel uit het veld slaan door pijnklachten, maar neem mezelf wel op tijd in acht om chronische pijnklachten na de zwangerschap te voorkomen. In een vervolgartikel zal ik dieper ingaan op bekkeninstabiliteit (als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief, ontvang je per mail een notificatie van nieuwe artikelen).

Zwangerschapszwemmen
2 weken geleden volgde ik een les zwangerschapszwemmen. Niets voor mij, dacht in eerste instantie, maar wat was het heerlijk! De les wordt nog 3 keer aangeboden tijdens mijn zwangerschap. Ik ben zeker van plan deze lessen te volgen.

Zwangerfit
Deze les heb ik zojuist voor het eest gevolgd bij MTC (Medisch Training Centrum). Het fijne aan deze les is dat je onder begeleiding van een fysiotherapeut werkt aan het soepel houden van spieren en gewrichten en pijnklachten minimaliseert. Bij pijnklachten is het namelijk juist belangrijk om te bewegen, in plaats van plat op bed te liggen. Ik ben van plan 2 maal per week mee te doen aan de les. 

Borsten
Veel vrouwen vragen me of mijn borsten gegroeid zijn. Het lijkt voor velen een leuke bijkomstigheid en dat snap ik wel hoor. Zelf heb ik niet echt het idee dat mijn borsten na het eerste groeispurtje zijn gegroeid. Toen ik net zwanger was werden ze voller en zwaarder, gelijk aan zoals bij mijn menstruatie. Daarna zijn ze redelijk dezelfde maat gebleven. De kans is groot dat ze de komende 2 maanden door melkproductie wel weer zullen groeien.

Wel heb ik intussen 2 stretch-BH’s gekocht. Dit omdat beugels nu gewoon niet meer fijn zitten doordat mijn baarmoeder tot onder mijn ribben komt en het stretchmateriaal groei mogelijk maakt. Het zijn trouwens voedings-BH’s; Noppies heeft fijne in haar collectie. Wel zo praktisch dat ik straks niet opnieuw op zoek hoef te gaan naar BH’s.

Colostrum
Dit is de eerste melkproductie die al tijdens de 5e maand van de zwangerschap uit je borsten kan lekken. Hier heb ik nog geen ervaring mee.

Honger
Tijdens het 3e trimester wordt aangeraden 300 kcal mee te eten, omdat dit hetgeen is dat je extra verbrandt door de zwangerschap. Ik merk zelf nog niet dat ik meer honger heb, maar heb wel meer behoefte aan zoet. Mijn basis blijft gezond, maar ik geef regelmatig toe aan mijn zoetbehoefte. Dit kan in de vorm van lekker fris, vers fruit zijn, maar ook in de vorm van een lekker ijsje, een halve zak winegums of chocola.

Hieraan toegeven wil ik wel beperken, omdat ik natuurlijk mede-verantwoordelijk ben voor de aanmaak van vetcellen in het lichaampje van de baby. Iedere week zeg ik dan ook tegen mezelf dat ik niet meer zoveel moet snoepen, maar dat blijf ik lastig vinden. Echte zwangerschapsvreetkicks heb ik geen last van.

Toegeven aan mijn zoetbehoefte: lekker een ijsje eten in bad
Toegeven aan mijn zoetbehoefte: lekker een ijsje eten in bad

Lees ook: Oh jee: mijn 1e vreetkick!

Buik
Die groeit gestaag. ’s Ochtends in bed op mijn zij lijkt het alsof ik een grote zak naast me heb liggen. Vaak kijk ik er een tijdje naar en zie ‘de zak’ bewegen. Als ik me weer op mijn rug draai heb ik aan de kant waarop ik lag en hoge punt en aan de andere kant is mijn buik laag. Het is dan heel duidelijk aan welke kant in mijn buik de kleine ligt. 

Gedurende de dag zie ik mijn buik weer veranderen. Zo ziet de boel er heel anders uit op het moment dat ik ’s ochtends en ’s avonds in de spiegel kijk. ’s Avonds lijkt de kleine meer naar beneden gezakt en, waarschijnlijk door meer maag- en darminhoud, naar buiten gedrukt. 

Leestip: deel 2 van mijn week 31 zwangerschapsupdate.

Meer weten over mijn huid en gewicht tijdens de zwangerschap, vocht vasthouden en kinhaar? Klik snel door naar de volgende pagina onderaan dit artikel. 

Volg me op Instagram | Twitter | Facebook | YouTube | BlogLovin‘ | Pinterest | Nieuwsbrief

Angela

Over auteur

Hoi! Ik ben Angela; meisje-van-30-en-nog-iets, vrouw van, mama van een dreumesjongen en een nu ECHTE #fitchick. Model, diginerd, foto- & filmhobbyist. Van origine MSc in Communicatie gespecialiseerd in gezondheidsvoorlichting.

'Great' staat niet voor schoonheidsidealen, maar voor alles waartoe ons oprecht prachtige lijf en mind in staat zijn.

Op deze blog schrijf ik over alles wat ik het delen waard vind. Ga je gang en kijk lekker rond. Aarzel niet om jouw mening of reactie te delen onder mijn blogs; vind ik alleen maar leuk!

Lees ook: